Opening zonnepark de “Griene Greide” In het dorp Garyp. Fantastisch burger initiatief.

Het was een mooie middag. Een fantastische mijlpaal in Friesland van de kantelende samenleving. Burgers, pioniers die zelf initiatieven nemen om voorbereid te zijn op een duurzame toekomst. 27.131 panelen ziet er heel indrukwekkend uit. Stroom voor 1700 gezinnen. Ik ben vanaf de start in 2012 hier bij betrokken en het resultaat is fantastisch. Een energie coöperatie die met een stichting in eigen beheer een zonnepark van 6 megawatt realiseert waarbij de opbrengsten in het dorp blijven. Allemaal gerealiseerd met lokale partijen uit Friesland. Een eerste stap van de kantelende samenleving. Een proces uit het boekje met fantastisch mensen die visie en lef hebben. Maar we zijn nog niet klaar. Dit is pas het begin van nog veel meer. Een lokale circulaire economie die zelfvoorzienend is en in de belangrijkste levensbehoeftes voorziet. De kringlopen op kleine schaal sluiten.

En ik ben fan van de zon. Die moet nog veel meer gebruikt worden. Gratis altijd beschikbare bron en simpele systemen met lange levensduur en echt CO2 neutraal. En niet alleen om elektriciteit te maken maar vooral ook warmte. Dat heeft de toekomst. Dan kan iedereen snel en goedkoop van het gas af.

Op de foto’s: Ik met de bouwer van het park van Groenleven, de voorzitter van de energiecoöperatie Gjalt Benedictus die ook nog 300 GVO’s gratis aan de wethouder Houkje Rijpstra aanbiedt en een paar foto’s van het park. De overal foto is gemaakt door Alexander Kooistra.

IMG_0216 IMG_0176 IMG_0178 IMG_0190 IMG_0191 IMG_0203 IMG_0174IMG_0214IMG_0206luchtfoto_jan_2017 ekg

Geplaatst in Nieuws